Dieta podstawowa

Charakterystyka diety

 

W diecie podstawowej dozwolone są wszystkie produkty i potrawy oraz wszystkie techniki sporządzania posiłków. Ze względu na niska aktywność pacjentów leżących w szpitalu wskazane jest ograniczenie potraw ciężko strawnych i wzdymających. Całodzienna racja pokarmowa winna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych- białek, tłuszczów oraz węglowodanów.

Uwagi technologiczne

Potrawy w diecie podstawowej powinny być świeżo przygotowane, nieprzechowywane
w lodówkach (zmniejsza możliwość zakażenia bakteryjnego posiłków) a dodatkowo:
 – dieta powinna być urozmaicona,
 – w każdym posiłku powinny się znaleźć produkty ze wszystkich sześciu grup produktów spożywczych,
 – produkty można zamieniać w ramach tej samej grupy, np. (pieczywo można zamienić na kaszę lub mąkę),              (mleko na ser), (mięso na jaja)
 – należy uwzględniać różnorodne techniki przygotowania potraw ograniczając potrawy smażone z dużą ilością          tłuszczu ( zwłaszcza zwierzęcego) oraz sól i słodycze.

Wszystkie posiłki należy sporządzić z produktów świeżych. Potrawy z warzyw należy
przyrządzać tuż przed podaniem aby zachować ich wysoką wartość odżywczą, dodatek oleju
do tych potraw zmniejsza straty witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K)

Shopping Cart