Na czym polega dieta wegetariańska?
Klasyczna dieta wegetariańska polega na eliminacji z jadłospisu wszelkiego rodzaju mięs – w tym drobiu, ryb i owoców morza. Opiera się głównie na pokarmach roślinnych, ale dozwolone są również produkty mleczne i jaja. Dieta wegetariańska wybierana jest z wielu powodów: etycznych, ekologicznych, religijnych. Część osób rezygnuje z jedzenia mięsa z przyczyn zdrowotnych. Stosowanie diety wegetariańskiej zalecane jest w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia czy niektórych nowotworów, np. jelita grubego.
Dieta wegetariańska – zasady
- Spożywaj jak najbardziej urozmaicone posiłki – sięgaj po produkty z różnych grup: owoce, warzywa, produkty zbożowe, nabiał, jaja, orzechy i nasiona.
- Komponuj potrawy z różnokolorowych warzyw i owoców – barwniki roślinne mają właściwości antyoksydacyjne.
- Spożywaj co najmniej pięć porcji warzyw dziennie – zarówno surowych, jak i gotowanych.
- Około połowę warzyw w diecie powinny stanowić zielone warzywa bogate m.in. w wapń, żelazo, kwas foliowy.
- Wybieraj wartościowe źródła węglowodanów złożonych – rozmaite kasze, brązowy ryż, razowy makaron, pełnoziarniste pieczywo.
- Pamiętaj o wartościowych źródłach białka w codziennym menu, którymi są m.in. nasiona roślin strączkowych, tofu oraz jaja.
- Unikaj żywności wysokoprzetworzonej – niektóre produkty, chociaż są wegetariańskie, niekoniecznie są zdrowe, np. frytki i inne potrawy smażone, wędliny i parówki sojowe, ser smażony w panierce itp.
- Suplementuj witaminę D3 oraz B12, rozważ również suplementację kwasów tłuszczowych EPA i DHA.
Plusy i minusy wegetariańskiej diety
Stosowanie prawidłowo zbilansowanej diety wegetariańskiej wiąże się z licznymi korzyściami dla zdrowia.
Zalety diety wegetariańskiej:
- obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi, spadek ciśnienia tętniczego,
- niższe ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 czy rozwoju chorób nowotworowych,
- u wegetarian rzadziej występuje nadwaga i otyłość,
- niższe ryzyko zaparć.